top of page
  • Writer's pictureVlatka Butkovic

Znanstvenici na engleskom jeziku



Butković metoda znači međupredmetnu nastavu. Naši polaznici 3. stupnja engleskog jezika u mjesecu pred nama bit će znanstvenici!


Lekcija Louis Is a Scientist! u udžbeniku A Cup of English 3 autorica Anite Poljak i Vlatke Butković napravljena je s nekoliko nastavnih ciljeva:

  • projektno planiranje

  • trening javnog nastupa

  • provedba znanstvenog eksperimenta

  • dokumentiranje i prezentiranje znanstvenog rada

  • svi jezični aspekti koje Science kao školski predment podrazumijeva

Djeca projekt izvode na satu ili paralelno kod kuće uz roditelje, ovisno o tome kako pohađaju nastavu. Oni koji su na satu imaju bijele kute i jasno su objašnjeni uvjeti u kojima se eksperiment mora odvijati, te su učionice pretvorene u svojevrstan laboratorij. Eksperiment je detaljno objašnjen u udžbeniku, na engleskom jeziku, te mu prethodi analiza teksta, prijevod i diskusija s djecom o svim koracima koji slijede. Dio djece izvodi eksperiment, a dio snima i zapisuje, baš kao i u pravom laboratoriju. Snimke se analiziraju s cijelim razredom korak po korak te se raspravlja uspješnost eksperimenta i, odvojeno, uspješnost same prezentacije.


Snimke eksperimenata moći ćete vidjeti na našem YouTube kanalu potkraj mjeseca.


Znanstvena tema u našim udžbenicima samo je jedna u nizu kojoj je cilj povezati učenje stranog jezika sa stvarnim životnim situacijama i osobno, emotivno angažirati dijete u procesu učenja. Takvim pristupom razvijaju se brojne kompetencije i vještine, a prividno svraćanje pozornosti sa samog stranog jezika zapravo pridonosi bržem učenju.

120 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page