top of page
Naslovna TW2.png

CENTAR TRADICIJE I INOVACIJE

TEMELJNE VRIJEDNOSTI

Učenje je kreativan proces. Bez obzira radi li se o djetetu vrtićke dobi, dok je kreativna nit još netaknuta, o djetetu školske dobi, koje je prisilno usmeravano u kalupe društva koje ga okružuju, ili o odrasloj osobi koja u sebi mora pronaći novu motivaciju - kreativnost je ono što nas sve pokreće. Nastava, izbor materijala, raspon korištenja multimedije uz tradicionalne medote učenja te, prije svega, osobnost predavača mora podrazumijevati nužnu potrebu za kreativnim, individualnim potrebama svakog polaznika.

 

"Biti kreativan u današnjem svijetu trebalo bi imati jednaku važnost kao biti pismen. Djeca koja ove godine upisuju prvi razred osnovne škole, odlazit će u mirovinu 2065. godine. Nitko im ne može reći što ih očekuje i koja zanimanja će postojati. Ali ih možemo naučiti improvizaciji i proaktivnom korištenju stečenog znanja."

                                                     

Sir Ken Robinson

 

IDEJA O VRHUNSKOJ EDUKACIJI ROĐENA 1990. GODINE

 

Centar Edukacije Butković rastao je dugi niz godina. Naše putovanje započelo je osnivanjem škole stranih jezika od strane gđe. Vlatke Butković davne 1990. godine, nastavnice engleskog jezika sa 30 godina iskustva rada u osnovnoj i srednjoj školi. Većina roditelja i djedova i baka naših polaznika su je poznavali jer im je bila teacherica u OŠ Pavao Lončarić, odnosno današnjoj OŠ Grofa Janka Draškovića. Još danas nas zadivljuje podatak da tijekom njezine karijere niti jedan učenik koji je pristupio prijemnom ispitu za Jezičnu gimnaziju u Križanićevoj, a imao je odličan tijekom osnovne škole, nije pao na ispitu!

Bila je veliki metodičar i već tada, 1960-ih godina, organizirala je nastavu na principu nekoliko paralelnih programa unutar istog razreda, vodeći računa o sposobnostima svakog djeteta. Rad u razredu je često izgledao kao današnje radionice, u kojima je praktično znanje imalo jednaku važnost kao i teorijsko. Personalizirana nastava se podrazumijevala kod dobrih učitelja...

Po odlasku u mirovinu odlučila je osnovati školu stranih jezika kako bi pred kraj karijere radila po svome i u uvjetima u kakvima bi se strani jezici trebali podučavati, što je često sama govorila :) Tada je u ponudi bila samo poduka engleskog jezika. Broj polaznika je rastao, s njima i ponuda drugih stranih jezika i dalje profiliranje tečajeva.

 

Gospođa Butković ostavila je trajni pečat na naše polaznike i njihove obitelji kao i na naš obrazovni centar koji svoju kvalitetu i reputaciju duguje njoj i njenom nasljeđu. Ponajviše su joj zahvalne profesorice Anita Poljak i njezina kćer Vlatka Butković na prenesenom znanju i ljubavi prema podučavanju.

 

Teaching is a work of  heart...

Škola Stranih Jezika Butković
bottom of page