top of page
  • Writer's pictureVlatka Butkovic

Neprocjenjiva suradnja s roditeljima



Globalna pandemija koja nas je zatekla, kao i svaka nenadana situacija, iznjedrila je i nešto dobro. Naš Centar bio je nekoliko tjedana ranije spreman za prelazak na online učenje, no sva stručnost našeg tima pala bi u vodu da nemamo ovakve roditelje. Ovakva suradnja je san svakog nastavnika.

U svega jednom danu od kad su primili naš mail, gotovo svi roditelji potrudili su se osigurati svu potrebnu opremu i miran kutak djeci za pohađanje naše online nastave! Već za vikend su našli vremena da se nađu sa svojom djecom i njihovim profesorima u virtualnim učionicama i provjere zvuk, sliku, pozadinu i dobiju sve potrebne upute o korištenju naše platforme. Ostatak vikenda su s djecom pričali o ovom novom izazovu i eventualno još s nama razjasnili neke detalje. Ovakva suradnja je temelj uspjeha i stoga vam čestitamo na tome.


Rezultat je fenomenalan: klinci od 1. osnovne nadalje već nakon prvog sata uključuju se samostalno u video nastavu, smireno sudjeluju, čitaju, pišu, komentiraju i ponašaju se kao da to rade cijeli život. Ponovo smo se uvjerili - djeci samo treba pružiti jasnu podršku i pokloniti im povjerenje i oni od tud nadalje preuzimaju "igru". Naposlijetku, djeci je znatiželja prirodna, zar ne?

Ovo je najbolji primjer što znači cjeloživotno učenje: uz ovladavanje stranim jezikom istovremeno ovladavaju korištenjem tehnologije u svrhu učenja, aktivno se njome korise i od sad nadalje su spremni pohađati bilo koju online nastavu na svijetu. Ovo je prava sprega stranog jezika i tehnologije u svrhu otvaranja vrata svijeta.


Nadamo se da ste dobili odgovor i na vječito pitanje: Da ili ne tehnologiju u razrede? Da, no tehnologija mora opravdati njezino korištenje. Svede li se tehnologija u razredu na korištenje projektora, bolje da ni ne koristite računalo. Projektor je samo sofisticirani grafoskop i nema opravdanja da se koristi prečesto i k tome za statične prezentacije a ne video jer se učenje, dokazano, događa u interakciji i u kreaciji.


Situacija s pandemijom pokazala je pravu moć tehnologije - povezivanje kad nismo u mogućnosti doći jedni do drugih, pronalaženje i dijeljenje materijala, suradnja i, najviša točka ovog procesa, stvaranje nekog potpuno novog sadržaja stečenim znanjem.

Pretpostavka je da ćemo se u škole vratiti nešto kasnije nego za dva tjedna. Čim se naši klinci potpuno naviknu na online platformu prelazimo na poduku iz kreiranja sadržaja, ponovo isprepletenu s jezicima koje uče: podcasti, video, kvizovi i razne druge ideje do kojih će doći sami. Ako se i vratimo u razrede prije od očekivanog, ovu priliku za novu vrstu učenja ne propuštamo pa je od sad aktivno korištenje online alata za unapređenje učenja sastavni dio našeg programa.


Učenje mora biti uzbudljivo. Ovakav uspjeh već u prvim danima online učenja velik nam je poticaj jer, svjesni ste, tek smo odškrinuli vrata svih mogućnosti koje nam ono donosi.

210 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page