top of page
  • Writer's pictureVlatka Butkovic

STEAM koji zaista budi maštu


Već više godina surađujemo s prof. Petrom Dobrićem i Hrvojem Vrhovskim koji su autori STEAM programa Centra Edukacije Butković. Od ove godine dobili smo pojačanje u njihovom starom znancu i kolegi Bojanu Florianiju, stručnjaku za edukaciju iz politehnike i prof. Silvani Svetličić koja je osmislila informatičke radionice za potpuno novu publiku: odrasle i umirovljenike.

Izvrsna najava novog koncepta STEAM radionica s kojima počinjemo u siječnju 2020. je trodnevna radionica tijekom zimskih praznika koju su Hrvoje Vrhovski i Bojan Floriani osmislili za klince od 7-10 godina. Radionica traje 2.-4.1.2020. od 10:00-13:30 sati. Prijave su do 20.12.2020.

Bojan i Hrvoje, dugogodišnji djelatnici Hrvatske Zajednice Tehničke Kulture i začetnici STEM programa za djecu u Hrvatskoj, ulazak u svijet čarolije tehničkog obrazovanja vide kroz kolažni program koji djeci pojašnjava od čega se ono sastoji. Ujedno, ovakvom radionicom će roditeljima biti pružen odgovor na najčešće pitanje koje nam pri upisu postavljaju: koja je razlika između politehnike i robotike? Na njega je osobito teško odgovoriti kad se radi o djeci prvih i drugih razreda, kojima je razvoj fine motorike i razumijevanje rada po nacrtu projekta osnovni preduvjet za ulazak u robotiku i programiranje.


Popričali smo s Bojanom i Hrvojem o radionici Zimski STEAM Combo:



- Bojan i Hrvoje, 2.1. počinjete sa posebno osmišljenom STEAM radionicom za klince 7-10 godina. Što ste smislili?

- Uz vježbe piljenja, brušenja, lemljenja polaznici bi radili radove od šperploče te na njih ugrađivali razne elektroničke dijelove (svjetleće diode, tipkala, prekidače, elektromotore…). Svako dijete ima slobodu u planiranju i konačnom dizajnu svog projekta.


-Djeca će dnevno provoditi 4 školska sata radeći na projektu. Kako postignete da im ne postane naporno?

- Radi se o politehničkim kreativnim radionicama, djeca rade na modelarskim strojevima, obrađuju dijelove od šperploče, leme elektroničke komponente. Sve to im je jako uzbudljivo. Nakon dva sata imaju pauzu od 30 minuta za čaj, kekse i druženje, ali zapravo cijelo vrijeme je atmosfera opuštena.

Kreću se kuda žele, pričaju, rade uz glazbu i stalno je neko čavrljanje u zraku. Pravo učenje događa se kad se osjećaju kao doma.

- Mogu li se ovoj radionici pridružiti i djeca predškolske dobi?

- Bolje da ne, to ima smisla ako su polaznici otprilike jednakih motoričkih sposobnosti. Djeca vrtićke dobi trebala bi imati posebnu grupu. Ima li interesa, rado ćemo ju organizirati. U suradnji s Centrom Butković vrata su otvorena za sve opcije.


- Na koji način kod djece rad na ovakvim projektima potiče kreativnost?

- Djeca prvo prolaze vježbe, a zatim naučeno pokušavaju primijeniti prema svojim idejama, ali uz vodstvo i upute mentora. Na kraju je i završna obrada te umjetnički dio dizajna u kojem imaju potpunu slobodu.


- Je li potrebno da djeca donose vlastitu opremu za ovu radionicu?

- Ne, sva potrebna oprema će ih čekati u radionici.


 

Ne sumnjamo u velik interes za ovakvim radionicama. Za djecu u boravku OŠ Dragutina Tadijanovića organizirali smo po uzoru na jezični program da voditelji srijedom djecu preuzmu od učiteljica u školi te ih odvedu u Centar Edukacije Butković u razred koji ih čeka spreman sa strojevima. Roditelji djecu preuzimaju u našem prostoru u ul. Mladice 20. Naša Zelena radionica srijedom 15:45-16:45 brujat će od strojeva. Djeca svoje radove nose kući. Tek poneki, uz suglasnost djeteta, zadržat ćemo koji tjedan kao izložak u prostoru Centra.


Kako izgleda kad klinci rade ozbiljne stvari pogledajte u kratkom videu sa subotnje radionice kod Bojana.


62 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page