top of page
  • Writer's pictureCentar Edukacije Butković

Muke po TPT-u...

Znamo što za učenike znači Tjedan polugodišnjih testova – ponavljanje, rješavanje zadataka, nedoumice, zvanje prijatelja, pronalaženje točnih odgovora, čitanje, pisanje, slušanje...Ali što znači Tjedan polugodišnjih ispita za roditelje? Odnosi li se on uopće na njih? Naravno!


Kao roditelji, sudjelujete u svakoj aktivnosti svojeg djeteta, od buđenja i jutarnjih rituala, preko škole, do izvanškolskih aktivnosti, to jest vožnje na trening, ples, nastavu stranih jezika. Vi odgajate svoje dijete kako bi ono izraslo u odraslu, odgovornu, samouvjerenu i samostalnu osobu. Na tom putu sigurno nailazite na brojne poteškoće. Mi smo željeli izdvojiti neke, koji se odražavaju na djetetovo učenje.


Često nam roditelji govore kako djeca slabije uče, da im gradivo ne ulazi u glavu, nije im jasno što trebaju učiti, na što obratiti pozornost, zbunjeni su i postižu lošije rezultate. Kod ovakvih poteškoća vi roditelji im možete uvelike pomoći!

  • Ostvarite ugodan i otvoren odnos sa svojim djetetom, neka se ono osjeća sigurnim reći vam sve svoje probleme i nedostatke. Ohrabrite ga i pomozite mu prije samog procesa učenja, koje je djetetov zadatak.

  • Pomozite djetetu pospremiti i pripremiti sobu za učenje. Zajedno maknite sve ono što djetetu odvraća pozornost.

  • Također zajedno prođite i ispišite sve što dijete treba naučiti (npr. po kazalu) – jasni ciljevi učenja, pomozite djetetu napraviti plan – rascjepkajte gradivo na manje dijelove i dogovorite vremenski okvir u kojem se treba pročitati i naučiti određeno gradivo.

  • U Flipboard časopisu pronađite časopis za svoje dijete i tamo možete pronaći sve materijale koju su vam potrebni za usvajanje gradiva stranog jezika. 

Već ste s ovim koracima napravili puno posla. Savjetujte djetetu, nakon proučavanja gradiva, napraviti mentalne mape koje pomažu upamtiti najvažnije pojmove i kasnije olakšavaju ponavljanje.


Dijete mora samostalno učiti, to je njegov zadatak. Vi ste tu samo kao pomoć oko motivacije, organizacije, planiranja i davanja feedbacka (propitivanja gradiva). Vrlo je važno znati da ukoliko je dijete zapelo i ne može riješiti neku nedoumicu, a Vi mu ne možete pomoći, uvijek se možete obratiti nama – profesorima vašeg djeteta. Vrlo rado ćemo vam pomoći, mnogi nam se polaznici obraćaju za pomoć preko SMS-a, poziva, WhatsAppa, Vibera, mailova itd.

Zapamtite – tu smo da dijete nauči, koliko god vremena ili pomoći mu treba.

Najviši rezultati postići će se ako radimo svi zajedno – učenici, profesori i roditelji. To je taj pobjednički trokut.

Zato, zasučite rukave, naoštrite olovke i spremni krenite u TPT.


13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page