top of page
  • Writer's pictureVlatka Butkovic

Je li nastava zaista prilagođena baš svakom?

Tijekom uzbudljivog rujna u kojem smo u prva dva tjedna upoznali brojne nove polaznike i roditelje, često nam se postavljalo pitanje: "Što zapravo znači da je nastava prilagođena svakom polazniku?"

Ne možemo se oteti dojmu da postoji skepsa u tim riječima ali i da nakon razgovora s našim timom roditelji odlaze s nadom da će njihovo dijete dobiti upravo ono što mu je potrebno.

Kako učenje učiniti uspješnim?
Kako učenje učiniti uspješnim?

 

Grupe su formirane prema dobi i razini znanja

Djeca rastu i razvijaju svoje sposobnosti vrlo individualnom brzinom. Niti jedna brzina nije pogrešna, već je njihov prirodni put kojeg mi kao edukatori moramo uzeti u obzir. Njihova dob često jest pokazatelj da su spremni zajedno učiti, ali ponekad djetetu treba dati vremena da bude ukorak s vršnjacima. Prije upisa, čak i djece u dobi od 7, 8 godina, ako su bili u doticaju sa stranim jezikom kojeg upisuju, izvršit ćemo kratko testiranje. Tijekom prvog mjeseca nastave roditelj će biti uključen u procjenu jesmo li našli idealnu grupu i radnu sredinu za njegovo dijete.


 

Znamo da svi u grupi ne uče istom brzinom i ne dijele iste interese

Mnogo je nastavnih tehnika i pristupa koji omogućuju da dijete koje je brzo u nekim područjima učenja ne čeka na druge već "polira" tu vještinu. Ovo je vrlo važan moment jer upravo ta vještina bit će izvor motivacije.

Kako to u praksi izgleda? Npr. ovako: Pred djecom je zadatak da pročitaju i samostalno prevedu tekst na stranom jeziku. Tomo čita izuzetno brzo i spretan je s mobitelom na kojem mu je riječnik, tako da je gotov sa zadatkom bar 5 minuta prije ostalih. Njegova mentorica ima spreman video za Tomu te mu ga pošalje WhatsApp porukom. Dok ostali mirno završavaju svoj zadatak (jer se Tomo ne ljulja na stolici i ne požuruje ih), Tomo je zavaljen na stolici na balkonu i preslušava sa slušalicama video koji je tematski vezan na tekst. Kad su svi gotovi, isti video se podiže na projektor te ga Tomo, uz ugašen zvuk, prepričava društvu u razredu.


  • Djeca će bolje i lakše učiti od vršnjaka nego od profesora.

  • Tomo je uz čitanje i prijevod učio i slušati, sumirati te prezentirati.

  • Profesor je mentor u pravom smislu riječi - navodi djecu na mogućnosti koje postoje i pomaže im u samostalnom radu.


 

Poseban program za djecu kojima je potrebna posebna pažnja

Često polagano napredovanje nema veze s predmetom, a ponajmanje sa "sluhom" za strani jezik. Za djecu kojoj je ne samo naš već i redoviti školski program prezahtjevan osigurali smo individualnu nastavu po posebnim uvjetima. Ponekad ga kombiniramo s radom u grupi, čime osiguravamo da dijete temeljito prođe gradivo koje mu prestavlja problem i ujedno ga koristi u komunikaciji s vršnjacima i grupnom radu.


Ne paničarite, imamo rješenje za sve.
Ne paničarite, imamo rješenje za sve.

 

Kvalitetna nastava je odvijek obuhvaćala sve potrebe djeteta i svaki dobar nastavnik zna što to znači: odnos s djetetom, stalno promatranje i stalna promjena. Niti jedno dijete nije isto, niti smo mi iste osobe sa svakim novim iskustvom.


Dobro došli u još jednu školsku godinu s Centrom Edukacije Butković!

43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page