top of page
  • Writer's pictureVlatka Butkovic

Koji su izazovi online nastave s nižim razredima?


Suradnja, strpljivost i sloboda u učenju
Suradnja, strpljivost i pozitivan stav


Video konferencija ili interaktivna online nastava - kako god zvali organizaciju nastave od kuće, ona je i dalje upravo to, nastava. Pred nama nastavnicima su novi izazovi. Kako ćemo im doskočiti ovisi više nego ikad o suradnji s roditeljima.


Prilagodba metodike se podrazumijeva. Sat mora i dalje biti uzbudljiv, pun izmjena i samostalnog rada. No, događa se da periodi samostalnog rada postanu trenuci kad djeca umjesto o zadatku pred njima počnu veselo čavrljati o nečem sasvim desetom. Tako je npr. danas odjednom pao dogovor o igranju, pljuštali su komentari o parkiću i u svega minutu, kao nastavnik se nađete u situaciji da morate umiriti dijete koje je shvatilo kako da si upali mikrofon čak i kad ga profesor ugasi i koje je preuzbuđeno činjenicom da je na video pozivu i da je sve to jako fora. Slijedi lančana reakcija, pogađate.


Roditelji, tu nastupate vi. Mi ćemo, dakako, naći načina da djeci vratimo fokus na temu o kojoj uče. Vaša uloga nastupa kasnije. Eto kratke upute na što da podsjetite djecu u razgovorima na kraju dana:

  • Pred računalom se sjedi dovoljno blizu da te svi vide, a dovoljno daleko da ti vide više od nosa.

  • Upali svjetlo u sobi, kad sjediš u polumraku nitko te zapravo ne vidi kako treba.

  • Koristi slušalice s mikrofonom. To će ti pomoći da se lakše koncentriraš a i ostali će manje čuti zvukove oko tebe.

  • Imaj ugašen mikrofon dok ne pričaš. Kad želiš pričati, upali mikrofon. Svi će vidjeti da si ga upalio i to im je znak kao da si u razredu digao ruku.

  • Čekaj svoj red za pričanje.

  • Nađi neko mirno mjesto u svom domu gdje nećeš smetati ukućane i gdje oni neće smetati tebe. Pronalaženja kutka za sebe i davanja prostora drugima je velika i važna vještina jer smo u situaciji da ćemo mnogo vremena provoditi zajedno s ostatkom obitelji.

  • Podsjeti svoje ukućane prije početka sata da ti uskoro počinje sat. Neka uzmu što im je potrebno iz te sobe da ne ulaze kasnije. Takav znak pažnje svima će mnogo značiti.

  • Provjeri što se vidi iza tebe, kakva je pozadina. Sjedni tako da ti je zid ili polica iza leđa, ili neki dio sobe kroz koji nitko ne prolazi. Time čuvaš svoju privatnost i privatnost svoje obitelji.


Za kraj, savjet svima: dajte si vremena. Nigdje nam se ne žuri i sve ćemo stići. Sat nije trpio ako su djeca većinu vremena uvježbavala kako koristiti ovu platformu ili ako ih je trebalo podsjećati na neka pravila ovakve komunikacije. Sve je učenje. Naposlijetku, upravo ovladavaju nekom potpuno novom vještinom. Dajmo im vremena. Opustite se. Sve će biti baš kako treba.



97 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page