top of page
  • Writer's pictureVlatka Butkovic

Zimski praznici uz čaroliju stvaranja u 3D tehnici


Tijekom zimskih praznika naša suradnica, dizajnerica Monika Markić s polaznicima u dobi od 6 do 10 godina radit će radionicu koja objedinjuje nekoliko likovnih tehnika. Što je to točno smislila ispričala nam je u razgovoru za naš Blog.

Monika Markić
Monika Markić, studentica dizajna koja je svoj poziv našla u radu s djecom

- Što je Jumping Clay koju koristiš za 3D modeliranje?

- Jumping Clay je masa za modeliranje koja se suši na zraku. Dolazi u devet boja koje se mogu međusobno miješati, tako da se može stvoriti cijeli spektar. Na dodir je kao plastelin, vrlo je mekana, lagana i ne sadrži nikakve toksine što ju čini sigurnom za najmlađe koji tijekom modeliranja vole prigricnuti. Masa je na bazi vode pa pri sušenju ne puca poput klasične gline i kao osušena se pomoću vlage lako vrati u prvobitno stanje. Na taj način ne stvara frustracije koje obično nalazimo u radu s glinom.


- Koliko slobode imaju djeca pri izradi projekta?

- Po Jumping Clay principu oblikuje se uz pomoć četiri osnovna oblika koja se zatim mogu manipulirati (gnječiti,rezati, zavrtati…) te u konačnici spajati kako bi se dobio željeni lik. U početku volim krenuti s izradom figurice po već postojećem modelu kako bi djeca usvojila osnovne oblike i vidjela kako se mogu miješati boje, a zatim je 'samo mašta granica'! Naravno uvijek ću biti u blizini kako bi ih usmjerila u dobrom pravcu, no cilj je da dijete samo spozna kroz koje oblike i boje može stvoriti željeni lik ili figuricu!


- U opisu radionice spominju se i neke druge aktivnosti osim 3D modeliranja. Možeš li ih opisati?

- Tijekom modeliranja fotodokumentirati ćemo proces rada koji ćemo pretvoriti u animaciju kako bi i sami vidjeli kako oživljava jedna figurica i na koji način autor razmišlja pri samoj izradi. Kako smo došli do oblika kapljice? Zašto smo napravili tijelo prije ušiju? Koja je razlika između zelene pomiješane s bijelom a koja sa žutom?


- S kojim ciljem je cijeli kreativni proces dopunjen animacijom i ovim drugim aktivnostima koje spominješ?

- Na ovaj način dijete se uči preispitivanju, dublje promišlja tok izrade i njegov rad se ne bazira isključivo na intuiciji. Animacija je odličan medij kroz koji na vrlo efektan način vidimo taj proces, te ona dodatno potiče dijete da dokumentirajući svoj proces koristi 'storytelling' tj. razmišlja na koji način prezentirati i upoznati publiku s određenom temom.

- Kome je ova likovna radionica namijenjena?

- Namijenjena je, naravno, za kreativce! Iako je radionica raznolika i sigurno neće biti dosadno, ipak zahtjeva nešto koncentracije i posvećenosti zadatku. Ako nešto započnemo, nema odustajanja! Krećemo od +5, što znači da mogu doći školarci no i budući prvašići.


- Koji su planovi nakon zimskih praznika?

- Nakon zimskih praznika krećemo s polugodišnjim radionicama, tj. učenici iz boravka u OŠ Dragutina Tadijanovića mogu dolaziti petkom na radionice tokom cijelog polugodišta gdje ćemo imati razne projekte u Jumping Clay masi. Uz to bi mogle osvanuti i jednokratne sezonske radionice za npr. izradu ukrasa ili radionice u paru gdje se roditelji mogu iskazati zajedno sa svojim djetetom… No više o tome neki drugi put.. :) 

Prijave za Jumping Clay 3D likovnu radionicu su u tijeku i završavaju 20.12.2019. Program tijekom zimskih praznika počinje 2.1.2020. u 10.00 sati. Sve detalje programa pogledajte ovdje. Djetetov dolazak možete prijaviti klikom na ovaj link.


Radujemo se kreativnom druženju bez granica!

130 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page