top of page
Writer's pictureCentar Edukacije Butković

Učimo jedni od drugih


Majda Šušelj

Kako je došlo do stvaranja Centra za Edukaciju Butković, koji su izazovi u prilagodbi nastave pojedinim potrebama naših polaznika te kako jednostavno pomoći djetetu u slučaju da se bori s disleksijom, nekim drugim preprekama ili manjkom samopouzdanja? Kako je došlo do toga da s prof. Anitom Poljak napiše ciklus od čak 13 udžbenika engleskog jezika i na koji način je ugrađena Butković metoda u njih?


Sva ta pitanja došla su nekako sama od sebe u ugodnom intervjuu kojeg je naša direktorica i kreatorica kurikuluma Vlatka Butković dala glazbenoj urednici Majdi Šušelj za radio Eurostar Umag početkom studenog. No, otkud intervju na radiju?


Gostovanje prof. Vlatke Butković na radiju Eurostar Umag

Uvijek jednom nogom u Istri a drugom u Zagrebu, pri svom posljednjem boravku u Istri prof. Vlatka je posjetila radio Eurostar da im zahvali što prate rad njezinog jazz/pop benda Re:Set i što od prvog dana objave singlova s albuma Kolaž redovito puštaju njihovu glazbu u eteru. Glazbena urednica Majda Šušelj, svojim slušateljima i svojim glazbenim fanovima poznata pod umjetničkim imenom Tara, bivša je pjevačica poznate dance grupe Karma, a koja već 6 godina ima samostalnu glazbenu karijeru. U svega par minuta oduševila je Vlatku razgovorom koji je isti čas krenuo u smjeru obrazovanja, rada s djecom kojim se i Tara godinama bavi, te iskrenom željom da se djeci otvori put prema nužnoj promjeni u načinu na koji se s njima radi.


Uskoro se otkrilo da su i Majda i naš Centar osmislili glazbene radionice za djecu sa ciljem da im se kroz glazbu olakšava učenje. Intuitivno, smislili smo sličan put do samopouzdanja kod djece, i jednako uživamo u njemu.

Intervju za Radio Eurostar Umag U četvrtak 3.11.2022.

Ubrzo je pao Majdin poziv da Vlatka gostuje na Eurostaru u emisiji "Muke po mami, tati i Mati" i podijeli svoje dugogodišnje iskustvo rada u obrazovanju kao profesor, kreator kurikuluma, autor udžbenika, konzultant u međunarodnom obrazovanju i, na kraju krajeva, kao mama dva teenagera koji su već jednom nogom izvan kuće. U četvrtak 3.11.2022. razgovor je tekao prirodno i bio izuzetno ugodan. Pitanja su i nas podsjetila na početke, izazove kroz više od 30 godina rada i radost koju nam naš posao donosi. Posebno radost slobode da nastavi pristupamo na svoj način, testiramo nove pristupe i kritički pristupamo rezultatima koje oni donose. Poslušajte intervju na ovom linku.


Autorski dječji zbor pun pjesme, pokreta i veselja

Nakon intervjua, slijedio je posjet prof. Vlatke Talijanskoj zajednici u Novigradu da vidi Majdu i njezin zbor na djelu. Tko bi odolio? Prizor je bio jako poznat: klinci u akciji, bez ikakvog razmišljanja o svijetu izvan dvorane u kojoj pjevaju i roditelji koji vire kroz staklo u nadi da uhvate dio atmosfere. Prvo što upada u oči je ljubav koju djeca osjećaju prema svojoj učiteljici pjevanja. A kako i ne bi: pjesme koje ih uči je napisala sama, baš zato što je smatrala da djeca trebaju pjevati vesele pjesme koje ih neće podcjenjivati, i koje moraju u sebi imati dozu zafrkancije, onaj najslađi sastojak kod djece koji prečesto ishlapi kad odrastemo. Silno simpatične obrade djeci poznatih tema uz tekstove koji su ludo zabavni za klince, melodije koja ih prate su izvrsne, ujedno glazbeno bogate i lako pamtljive. Ne možemo dočekati album koji je u pripremi!



U čemu je posebnost ovog zbora?

Kao prvo, djeca pjevaju na talijanskom jeziku, iako međusobno komuniciraju ravnopravno na hrvatskom i na talijanskom. Majda je primijetila da pokret igra veliku ulogu u njihovom razumijevanju teksta kojeg pjevaju - kad riječi odglume pokretom onda ih puno lakše pamte, a ako su neku riječ krivo razumjeli, i pokret kojim ju poprate bude pogrešan.

Gestikulacija je mali šalabahter, kaže Majda jednostavno. A zapravo se radi o ogromnoj spoznaji za koju niti ona niti prof. Vlatka nisu mogle objasniti zašto se ne koristi u redovitoj nastavi.

Tako je nastao plešući zbor koji sve svoje pjesme usput i odglumi pokretom, i čija djeca, potpuno nesvjesno, zahvaljujući intuiciji njihove učiteljice pjevanja, uče temelj svih komunikacijskih vještina: dubinsko razumijevanje onog što rade i kako se dobro osjećati u vlastitom tijelu.


Zbor Le Vibrisse (Mačji brkovi) nastupa na brojnim događanjima po Istri, trenutno broji 15 članova koji ne propuštaju niti jednu probu. Ova vesela družina u svojim malim nogama ima kilometre iskustva koje će im koristiti tijekom cijelog života, a sve zahvaljujući viziji jedne osobe kojoj je glazba život, i koja je svesna da je glazba jezik koji govore svi.


Σχόλια


bottom of page