top of page
  • Writer's pictureprof. Ivana Mihaljević

Rukometaš, gitarist, finalist međunarodnog natjecanja... Stjepan Novaković

Updated: May 10, 2018

Utorak, 19.55 sati, simpatična grupica teenagera okupila se u našoj zelenoj učionici. Dobrodošlicu su mi poželjeli teacher Iskra, Stjepan Novaković i grupa 8. stupnja engleskog jezika. Kao savjetnici u nastavi Centra Edukacije Butković, moj zadatak (i užitak) je promatrati i povezivati kolege i učenike, pratiti zajednički rast te pomoći savjetima i djelima kad god zatreba. Iz tog sam razloga na sat došla baš ja.

Znatiželjnim pogledima učenici 8. stupnja čekali su da im objasnim zašto sam ovdje, ali zapravo su već svi znali – došla sam popričati s njihovim suučenikom Stjepanom, kojeg sam najavila u prošlom blogu.

Ukratko, Stjepan je naš učenik koji je izborio finale na velikom međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika Hippo 2018 English without borders, koje se održava ovaj vikend u talijanskoj Veneciji. O samom natjecanju više možete pročitati u prošlom blogu.

Kao što sam i obećala, evo priče o Stjepanu.


Stjepan Novaković ima 13 godina i pohađa 6. razred OŠ Dragutina Tadijanovića. Ima starijeg brata, koji je već skoro student i uz kojeg je u ranoj dobi počeo upijati engleski jezik. Trenira rukomet, ide u glazbenu školu i svira gitaru. Ostane vremena i za poneki roman na engleskom jeziku.





Prva od mnogih zanimljivosti je da je Stjepanov prvi strani jezik u školi zapravo njemački, a engleski je počeo učiti tek u 4. razredu. Međutim, u Centru Edukacije Butković engleski je upisao u 2. razredu. Tada ga je dočekala teacher Vlatka Butković koja je ubrzo uvidjela kako se radi o zaista talentiranom dječaku koji upija engleski nevjerojatnom brzinom. Kao i većina genijalaca, odmalena je brže govorio nego pisao, tj. bez problema bi mogao reći sve što želi, a posebno strpljenje i fokusiranost iziskivalo je pisanje. Teacher Vlatka je radila poseban program za njega, kako bi se poticala usmena, no razvijala i pismena kompetencija te se na taj način dobila najbolja kombinacija za mladog jezičara. Stjepan je brzo napredovao i čak preskočio neke stupnjeve – pa on već skoro sve zna.

Pitala sam ga je li mu engleski u školi težak... Samo mi se nasmijao.. On čak i njemački rastura. :D

Nakon Vlatke, preuzela ga je teacher Ana Grbavac koja je sa Stjepanom radila dvije godine. Ana je prisustvovala promjeni iz klinca u teenagera, te ga je tako upoznala i kao dječaka i kao mladića. I njoj je bilo jasno da ima posla s fenomenalnim učenikom, koji barata vrlo širokim vokabularom i rado zajedno s njom uvodi novu temu u sat. Gramatika mu je, naravno, bila manje draža, radije bi razgovarao o bilo čemu drugome! Čak ni poneko zaboravljanje zadaće nije utjecalo na njegov odličan rad. Teacher Anu njegov uspjeh na Hippo 2018 nije iznenadio – da je morala izabrati samo jednog svog učenika za kojega bi rekla da može doći do finala ovako teškog natjecanja, bio bi to upravo Stjepan.

Ove godine njegovu grupu vodi teacher Iskra Škorić.




Stjepan nije baš hvalisav i pretjerano pričljiv (kad treba pričati o sebi), pa sam pozvala njegove prijatelje iz grupe da podijele sa mnom svoja mišljenja. Uz osmijehe i dobru atmosferu, rekli su mi zaista lijepe riječi o Stjepanu. Dvojica prijatelja s njim su na engleskom u Centru Edukacije Butković od samog početka i kažu da je oduvijek bio ovako dobar te da puno uči. Talentiran je i, jednostavno, jako pametan, kažu prijatelji. Nisu štedili sa savjetima za Veneciju – Nemoj više učiti, ionako sve već znaš! Mi vjerujemo u tebe!-






E pa, Stjepane, i cijeli Butković team vjeruje u tebe i želi ti puno sreće na završnom natjecanju! Tebi i mentorici, teacher Aniti Poljak, želimo sretan put i siguran povratak, naravno, s lovorovim vijencem na glavi.


Podrška navijača je tu! :) teacher Iskra i prijatelji iz grupe



227 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page