top of page
  • Writer's pictureCentar Edukacije Butković

Poduka stranih jezika na terenu


Zašto je terenska nastava dio Butković metodeTM?

Terenska nastava nije samo djeci zanimljivija od nastave u razredu, već potiče razvoj mnogih drugih vještina, kao i emotivnih veza između polaznika te između polaznika i profesora. Zajedničko iskustvo, zafrkancija putem, korištenje stranog jezika daleko od udžbenika ucjepljuje djeci osjećaj svrsishodnosti. Iako živahna i ispunjena mnogim dodatnim informacijama koje naoko nemaju veze sa stranim jezikom, ovakva poduka pomaže daljem širenju vokabulara, a osobito razvoju sintakse - slaganja rečenica i komunikacije.


Posljednjih godina obišli smo brojne muzeje, galerije i znamenite lokacije Zagreba, gotovo bez iznimke mjesta koja naši učenici nisu još nikada posjetili, niti sa školom niti s roditeljima. Možemo vam sa sigurnošću reći - ne, nije im dosadno učiti o braći Seljan u Etnografskom muzeju, ili isprobavati čokoladu u Muzeju čokolade. Nije im dosadno biti u ZOOloškom vrtu i bilježiti neke nove informacije o životinjama koje tamo žive i o načinima na koje se zbrinjavaju u urbanim nastambama. Uzbudljivo im je obići svoj grad očima turista i kasnije o tome izlagati u razredu. Uzbudljivo im je jer je takvo učenje iskustveno a ne pasivno.


Što našu terensku nastavu čini posebnom?

Uvijek uz stručno vođenje na stranom jeziku kojeg djeca uče, subotom van svih drugih obaveza i često u grupama spojenim od djece koja se nužno ne znaju s nastave, nastava na otvorenom je puna veselja i uzbuđenja. Također, izlazak na teren uvijek je vezan uz temu koja se taj mjesec obrađuje. Na satu se kroz strukturirani dijalog s djecom razgovara o važnosti teme, o posebnosti onog što će na terenskoj nastavi upoznati, i saznaje se koliko oni osobno vide važnost u tome o čemu uče. Bitno je prepoznati one kojima je tema interesantnija jer to su oni koji će u drugima pobuditi interes. Djeca, naime, najradije uče od svojih vršnjaka.


Prije same terenske nastave jasno su upućeni u pravila ponašanja, a potom im se dozvoljava - uz budni nadzor nastavnika koji ih prate - da se sama organiziraju u tome kako se kreću po javnom prostoru, kako se raspoređuju po galeriji oko vodiča, kako tko dokumentira posjet telefonom. Pušta ih se i da slobodno međusobno komentiraju, ne utišava ih se osim ako nekome ne smetaju, pušta ih se da ih preuzme veselje i uzbuđenje, i nježno usmjerava nenametljivim sudjelovanjem nastavnika u njihovoj interakciji. Osim osjećaja sigurnosti i kontrole koju im nastavnik pruža, gotovo da nema podjele na uloge nastavnik - učenik, već svi zajedno dijele novo iskustvo i dojmove.


Vrijednost učenja na otvorenom

Želite li kao nastavnik saznati više o svojim učenicima - izvedite ih van iz učionice. Želite li kao roditelj saznati više o unutarnjem svijetu vašeg djeteta - izvedite ga van i pustite ga da vas vodi. Toliko toga o sebi nam je lakše pokazati nego verbalizirati, djeca nisu ništa drugačija. Kako izgleda učenje kad su djeca sretna, pogledajte u našoj galeriji.
留言


bottom of page